Bir Evin Depreme Dayanıklı Olduğunu Nasıl Anlarız?


Yayın tarihi : Kategoriler : Genel

Bir Evin Depreme Dayanıklı Olduğunu Nasıl Anlarız?

Ülkemizin deprem kuşağında yer almasından dolayı inşa edilen evlerin depreme dayanıklı olması oldukça önemli. Son zamanlarda gerçekleşen depremler sonucunda dayanıksız binaların yıkılması nedeniyle gerçekleşen can kayıplarını önlemek için, riskli binaların yıkılması ve daha dayanıklı binaların inşa edilmesi çalışmaları yapılıyor.

Peki dayanıklı bir bina nasıl anlaşılır ve konut satın alırken nelere dikkat edilir?

1. Binanın Temeli
Bir evi taşıyan, temel ve kolonlardır. Bundan dolayı temelin sağlam ve iyi mühendisler tarafından inşa edilmesi çok önemli. Binanın temeliyle ilgili fikir sahibi olmak için zemin kata bakılabilir. Zemin katın iyi planlanması hayati önem taşır. Bu katın her yeri duvar olmalıdır. Duvarların yıkılıp, bölünerek kullanılması da depreme karşı dayanıklılığı olumsuz etkilemektedir.

2. Perde Beton ve Kolon
Son zamanlarda yapılan projelerde perde beton ve kolon gibi sistemler yeni mühendislik anlayışına göre depreme karşı dayanıklılığı arttırmaktadır. Eski konutlarda bulunmasa da yeni konutlarda mutlaka perde betonların bulunup bulunmadığı kontrol edilmelidir.

3. Duvarın Kalitesi
Deprem anında duvarlar, o esnada oluşan enerjinin bir kısmını emebildiği için deprem anında binanın ayakta kalması ve yıkılması önlenebiliyor. İnşa sırasında kullanılan yapı malzemeleri oldukça önemlidir. Bunları daha iyi anlamak ve doğru karar vermek için konut satın alırken uzmanlarla görüşmek en doğru karardır.

4. Kat Planına Uygunluk
Kat planlarına uygun inşa edilmeyen yapılarda deprem sırasında hasar görme ihtimali çok fazla. Kat planının uygun yapılmadığı durumlarda zemin kolonları da planlı yapılandırılamaz. Bu nedenle kat planına uygunluk önemlidir.

5. Su Yalıtımı
Genellikle su yalıtımı olmayan binaların temelinde duvar ve kolonlarda bozulmalar oluşur. Eğer binada su yalıtımı var fakat beton kalitesiz ise binadaki suyun betonla bir araya gelmesi daha da risklidir. Ayrıca zemin katın, bodrumun ve kolonların sürekli rutubet kokması binanın su yalıtımına sahip olmadığının bir göstergesidir.

6. Konutun Yapı Durumu
Almak istediğiniz evin tapusunu satıcıdan isteyip, tapu bilgilerine göre e-devlet üzerinden ya da Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün web sayfasından evin yapı ruhsatını sorgulatabilirsiniz. Daha emin adımlarla istediğiniz eve bu sayede ulaşabilirsiniz.

7. İskan Durumu
Alacağınız konutun iskanının olup olmadığına dikkat etmelisiniz ve iskan varsa kredi alımlarında ve yapı denetiminde daha rahat işlemlerinizi halledebilirsiniz.

8. Gayrimenkul Değerlendirme Raporu
Bu rapor, eve dair tapu kaydını, evin teknik ve mülkiyet bilgilerini, evin üzerindeki mevcut sınırlandırmaları hakkında bilgiler içerir. Bu yüzden ev satın almadan önce bu bilgileri öğrenmek yararlı olabilir. Ev hakkında daha detaylı fikir sahibi olabilirsiniz.

9. Zorunlu Deprem Sigortası
Tapu dairesine gittiğiniz zaman unutmamanız gereken en önemli işlem, alacağınız evin DASK poliçesinin olup olmadığını öğrenmektir. Zorunlu Deprem Sigortası’nın 1 yıl geçerliliği vardır bu yüzden her yıl yenilenmesi gerekiyor. Eğer konut kredisiyle ev alıyorsanız bankanız DASK yapar. Ama siz direk ev sahibi ile aranızda peşin ödeme yaparsanız bu sefer DASK’ı ev sahibinin yaptırması gerekir.

erol çelik

Lüks Konut Danışmanı – Mimar


Etiketler : , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Aradığınız gayrimenkulü bulamadınız mı?

Bizi arayın. Aradığınız gayrimenkulü size kısa sürede bulalım. 0 850 303 07 34